18 July 2012

Usahawan Sosial

  1. Usahawan sosial adalah individu bijak yang mempunyai penyelesaian inovatif kepada masalah sosial masyarakat yang meruncing kini. Mereka bercita-cita tinggi dan isitikomah, menangani isu-isu sosial yang besar dan menawarkan idea-idea baru untuk perubahan baik secara besar-besaran.
  2. Daripada membiarkan  masyarakat terus menerus mengharap kepada kerajaan atau sektor perniagaan, usahawan sosial mampu mengenalpasti  dan menyelesaikan masalah dengan menukar sistem, menyebarkan penyelesaian, dan meyakinkan seluruh masyarakat untuk mengambil lompatan baru.
  3. Setiap usahawan sosial membentangkan idea-idea yang mesra pengguna, mudah difahami, beretika, dan melibatkan sokongan yang meluas untuk memaksimumkan bilangan penduduk tempatan yang akan berdiri, menyita idea mereka, dan melaksanakan idea bernas ini. Dalam erti kata lain, setiap usahawan sosial terkemuka boleh dikatakan sebagai contoh teledan yang baik. Hal ini membuktikan bahawa warganegara yang menyalurkan semangat mereka kepada tindakan boleh melakukan hampir apa sahaja.

Usahawan sosial?

Sama seperti usahawan menukar wadah perniagaan, usahawan sosial bertindak sebagai agen perubahan untuk masyarakat, merebut peluang orang lain miss dan memperbaiki sistem, mencipta pendekatan baru, dan mencipta penyelesaian untuk mengubah masyarakat untuk lebih baik. Manakala seorang usahawan perniagaan mungkin mewujudkan industri yang baru, seorang usahawan sosial datang dengan penyelesaian baru kepada masalah sosial dan kemudian melaksanakan mereka secara besar-besaran


Anda boleh mendapat kan lebih banyak bahan bacaan mengenai Usahawan Sosial dengan enjin carian.  • Syed Al-Bukhari
  • Bill GatesNo comments:

Post a Comment

Thank you.